Thursday, November 22, 2007

Masochismul englez

Inviti la tine acasa, la cina, un om de care ai nevoie petru o afacere de care depinde firma ta, prestigiul si bugetul propriu, dar ii dai la masa paine uscata, ciorba otetita si calaie, friptura o arzi si cafeaua e amestec cu naut. Apoi il pui sa semneze actele care iti aduc profitul.
Nu se face asa. Insa dupa metoda asta au procedat englezii cu Croatia, echipa care obtinuse deja calificarea cu mult inaintea lor. Lampard, Beckham, Gerrard si restul aveau nevoie de un punct ca sa mearga la Euro si probabil ca Slaven Bilic, antrenorul croat care dovedise ca fotbalul lor traieste si dupa Sucker, nu avea prea multe impotriva unui egal de salon. Pana cand celebrele The Sun, Mirror sau BBC au inceput sa transmita declaratii dupa delaratii din conferintele de presa ale lotului englez. Toate aratau superioritatea si ingamfarea britanica, de parca reprezentativa Albionului avea un bilet de voie la orice turneu pentru ca a inventat minunatul asta de fotbal.
Celebrii detectivi de la Scotland Yard s-au conectat si ei la meci, gasind de cuviinta sa il retina in arest pentru o noapte tocmai pe secretarul general al federatiei croate, Zorislav Srebric. De ce? Pe motiv ca simpaticul batranel ar fi incercat sa fure un pix si un caiet dintr-un chiosc al aeroportului Gatwick.
Asa ca Bilic s-a suparat, intreaga Croatie s-a simtit jignita si pe buna dreptate le-a bagat fotbalul in cap englezilor. Nu ala inventat pe la 1850, ci ala care se joaca in 2007, cand portarii trebuie sa si apere, atacantii sa se mai si demarcheze si fundasii sa respinga mingile, nu sa le dea adversarilor.
La final, am vazut o Croatia morala, cum nu a fost Finlanda fata de Romania in urma cu un an in grupa de calificare, am vazut o echipa a Angliei doar aroganta, insa deloc superioara Rusiei sau Israelului, doi ochi parca inlacrimati, ai lui Gerrard, singurul care a inteles lectia si un Steve McLaren limitat care se gandea deja ce United va prelua. Cu siguranta ca nu pe Manchester United. A da, si a mai fost un stadion care la final i-a aplaudat deschis pe castigatori, pe croati. Singurul moment dinaintea, din timpul si de dupa meciul Anglia - Croatia in care s-a observat proverbialul fair-play britanic.
Sincer, se califica Rusia si intre burtosii bautori de bere englezi si slabanogii votcangii cazaci, mi-as fi dorit sa fie la Euro primii. Si numai pentru a-i auzi la trei meciuri - ca mai mult Anglia oricum nu ar fi jucat la turneul final - cantand refrenele lor cu zeci de ani de traditie pe Wembley sau Anfield. Dar numai fanii nu sunt suficienti ca sa joci la Euro, iti trebuie si echipa pentru asta.

0 comentarii:

Tagguri

adrian mutu (4) Africa de Sud 2010 (5) alina dumitru (1) ANAF (1) Anja Andersen (1) antena 3 (1) arbitraj (3) arogantele etapei (11) australian open (1) Auto (3) baschet (5) ben collins (1) bet365 (1) bonetti (1) CFR (1) cfr cluj (1) Champions League (12) chiajna (1) ciclism (1) Cinism (14) concordia chiajna (1) CR9 (1) Cristian Gatu (1) cronica (7) cs otopeni (1) curiozitati (14) curtean (1) de la prieteni (1) digimobil (2) dinamo (5) Distractie (56) Diverse (30) divizia A (63) divizia sport (1) dopaj (2) dunarea giurgiu (1) echipa nationala (1) Eu (21) fc vaslui (1) Federer (2) Fenomen (8) Fotbal (49) fotbalul mic (1) fotbalul romanesc (2) Foto (6) FRF (6) furt (1) Gafa (5) Gheorghe Tadici (1) Handbal (7) huligani (1) ioan igna (1) ioan niculaie (1) ioan ovidiu sabau (1) Ironie (13) JO2010 (2) lance armstrong (1) laurentiu diniță (1) Le Tour (7) Legende (8) liga i (3) maria sharapova (1) messi (1) mitica dragomir (1) mitică dragomir (1) Mizerie (9) Mondiale 2010 (1) murray (1) Muzică (3) nadal (1) nereida gallardo (1) Nervi (19) nesimtire (4) NHL (15) nissan (1) offtopic (11) Olimpiada (8) Oltchim (1) Omagiu (12) Opinie (66) pariuri (26) phishing (1) poli timisoara (9) politia romana (1) politica (1) Preluate (5) Premier League (4) probleme pariuri (1) prosport (1) Prostie (24) Publicate (46) publicitate (3) radio (1) rapid (3) razvan lucescu (1) reclama (1) religie (1) Reprezentativa (17) respect (1) rubio (1) sabau (1) scandal (6) Serbia (1) Serie A (1) Snooker (2) sondaj (6) Speculatie (9) steaua (2) suporteri (2) telefonie (2) Tenis (10) the stig (1) top gear (1) unirea urziceni (2) universitatea craiova (2) victor piturca (1) victoria branesti (1) violenta (2) vodafone (2) ziaristi (25)