Wednesday, March 09, 2016

După un an în Digi Mobil: aglomerație cam mare în rețea

Pe la sfârșitul lunii martie 2016 se face un an de când m-am mutat în DigiMobil și vreo nouă luni de când am scris cel mai popular post de pe acest blog, cel în care vorbeam despre portarea din Vodafone. Articolul îl găsești la acest link.

Atunci am făcut schimbarea după mai multe calcule calitate-preț, dar și pentru că am fost extrem de dezamăgit de modul în care Vodafone a încercat să îmi bage pe gât diferite servicii și produse la prețuri mari.

Așadar, primul an în Digi...

În 2015, deși infrastructura Digi nu era neapărat strălucitoare, era satisfăcătoare, iar eu eram convins că ar trebui să se dezvolte mai departe. Speram că, în timp, rețeaua Digi va fi tot mai eficientă și mai stabilă. De atunci habar nu am dacă a mai investit cineva ceva substanțial în dezvoltare tehnică, dar din experiența avută de mine, înclin să cred că nu au fost eforturi mari în această direcție. Pe românește și pe scurt, mă simt cam „aglomerat” în rețea, mai ales în ultima vreme.

De exemplu sunt momente în care încerc să sun, dar apelul meu se termină brusc, fără să formeze numărul apelat. Adică nu reușesc să prind spațiu de antenă. Mai pățeam așa în trecut, când mergeam pe stadioane în anii 2000. Uneori, în jur de ora 19:00-20:00, trebuie să încerc să sun de două-trei ori până mi se preia apelul și reușesc o conexiune cu destinatarul dorit. Cam deranjant, aș spune. Și nu știu dacă nu cumva, în același timp, alții care doresc să mă sune nu reușesc să mă prindă!
Apoi sunt alte momente în care semnalul se alterează sau naiba știe ce pățește că, dintr-o dată, în mijlocul conversației, aud doar niște distorsiuni ciudate, trebuind să închid și să sun înapoi pentru a continua conversația.
Trebuie să spun că incidente de acest fel nu apar la fiecare apel, dar apar destul de des încât să pot să le identific drept slăbiciuni de rețea și să spun că mi-aș dori să pot să am mai mare încredere în rețeaua din care fac parte.
Tot legat de conectivitate, cred că parteneriatul de roaming avut de RDS cu Vodafone nu mai este relevant. Din cauza numărului tot mai mare de utilizatori Digi, dar și al numărului limitat de conexiuni închiriate de la Vodafone, se întâmplă tot mai des să NU intre roamingul Vodafone când rămân fără semnal Digi. Adică să rămân cu „Emergency Calls Only”. Interesant, asta mi se întâmplă în mai toate magazinele Kaufland. #HellKnowsWhy. Deci dacă în teorie acoperirea mea ar trebui să fie egală cu reuniunea ariilor Digi+Vodafone, în realitate lucrurile nu mai stau chiar așa.

Acum să trec la punctul următor: 4G... Pentru mine este 4G Nexa. Încă nu am văzut așa ceva, deși din punct de vedere tehnic telefonul meu suportă toate frecvențele 4G folosite de Digi. Până acum, am înregistrat de trei ori solicitare pentru acces 4G (ca să folosești 4G-ul Digi trebuie să faci o cerere în acest sens - o prostie totală). Mi-a fost aprobată solicitarea de fiecare dată. Am introdus APN-ul conform specificațiilor. Concluzia? Prind în continuare doar semnal 3G, și acela uneori cam agață în centrul Bucureștiului, unde traficul de net este probabil mai crescut.

Ca ultim punct negativ care speram să fie îmbunătățit în timp este oferta de telefoane. În continuare magazinul de terminale rămâne destul limitat și bazat mai mult pe dispozitive ieftine, de calitate îndoielnică, fără opțiuni pentru clienții care doresc aparate mai bune. Totuși, Digi oferă de foarte puțin timp și terminale Galaxy S7, Huawei Mate 8 sau HTC M9+. But still, no iPhone, no Sony, no mid-range Samsungs (A-uri, S6, S5 Neo samd...).

Părțile bune... 

Deși există momente în care Digi dă semne de „oboseală”, în marea majoritate a timpului nu am de ce să mă plâng. Din contră! M-am obișnuit să călătoresc ascultând ce doresc (fie că sunt podcasturi, transmisii sportive, radiouri de nișă). De exemplu am mers Bucuresti - Cluj cu mașina de două ori în ultimele două luni, ascultând streaming de Youtube sau radiouri fără întreruperi, cu două excepții: zona Veștem-Tălmaciu (unde toate rețelele au probleme) și zona Aiud (unde habar nu am ce probleme au alți operatori). La fel, am fost la Timișoara sau la Iași în ultimul an și Digi a funcționat fără probleme peste tot pe drum.

Ca experiență personală plăcută pot să mai spun că, până acum, nu am avut dificultăți să contactez departamentul de asistență. Și mi-am rezolvat de fiecare dată necazurile fără complicații. Știu că alții spun că au așteptat minute lungi până să fie preluați de operatori, alții că nu au primit răspunsurile dorite. Poate că eu sunt mai norocos și nu am avut experiențe negative cu support-ul Digi.

Evident, cel mai important aspect al abonamentului Digi rămâne raportul calitate-preț. Să am convorbiri naționale și internaționale nelimitate, plus trafic nelimitat la numai 4 euro pe lună, este ceva! Un abonament aproape identic oferit de Vodafone (dar cu limite mai drastice privind traficul și convorbirile internaționale) costă azi 24 de euro sau mai mult!

Una peste alta, încă nu cred că am de ce să dau 20 de euro pe lună în plus în altă rețea, dar sper că Digi nu va aștepta să devină „irespirabil” aerul înainte de a mări capacitatea sistemelor.

2 comentarii:

LoL World said...

Strategia Digi este momentan de a "fura" cati mai multi clienti de la alti operatori ca atare se extinde haotic in tara si nu calitativ. Primeste multi clienti fara sa se asigure ca acestia beneficiaza de calitate. In Cluj au aceleasi probleme in aceleasi locuri de vreo 2 ani - aparent nu ii intereseaza. Sunt momente cand nu merge netul deloc din cauza aglomeratiei in retea. Investesc in alte locuri , daca investesc ca eu nu am vazut nicio imbunatatire in zona. Indoor de asemenea au probleme mari semn ca nu au destule antene. Eu le sunt client de aprox 2 ani dar deja incep sa ma satur de chestiile astea si cred ca ma portez. Daca pana la sfarsitul anului nu vad imbunatatiri le spun pa.

3/20/2016 2:07 PM
Anonymous said...

Chestia cu semnalul "alterat" - distorsionat mi se intampla si mie din cand in cand. Si uneori seara la metrou intre orele 6-7 nu e net, probabil e reteaua prea aglomerata.

5/03/2016 3:53 AM

Tagguri

adrian mutu (4) Africa de Sud 2010 (5) alina dumitru (1) ANAF (1) Anja Andersen (1) antena 3 (1) arbitraj (3) arogantele etapei (11) australian open (1) Auto (3) baschet (5) ben collins (1) bet365 (1) bonetti (1) CFR (1) cfr cluj (1) Champions League (12) chiajna (1) ciclism (1) Cinism (14) concordia chiajna (1) CR9 (1) Cristian Gatu (1) cronica (7) cs otopeni (1) curiozitati (14) curtean (1) de la prieteni (1) digimobil (2) dinamo (5) Distractie (56) Diverse (30) divizia A (63) divizia sport (1) dopaj (2) dunarea giurgiu (1) echipa nationala (1) Eu (21) fc vaslui (1) Federer (2) Fenomen (8) Fotbal (49) fotbalul mic (1) fotbalul romanesc (2) Foto (6) FRF (6) furt (1) Gafa (5) Gheorghe Tadici (1) Handbal (7) huligani (1) ioan igna (1) ioan niculaie (1) ioan ovidiu sabau (1) Ironie (13) JO2010 (2) lance armstrong (1) laurentiu diniță (1) Le Tour (7) Legende (8) liga i (3) maria sharapova (1) messi (1) mitica dragomir (1) mitică dragomir (1) Mizerie (9) Mondiale 2010 (1) murray (1) Muzică (3) nadal (1) nereida gallardo (1) Nervi (19) nesimtire (4) NHL (15) nissan (1) offtopic (11) Olimpiada (8) Oltchim (1) Omagiu (12) Opinie (66) pariuri (26) phishing (1) poli timisoara (9) politia romana (1) politica (1) Preluate (5) Premier League (4) probleme pariuri (1) prosport (1) Prostie (24) Publicate (46) publicitate (3) radio (1) rapid (3) razvan lucescu (1) reclama (1) religie (1) Reprezentativa (17) respect (1) rubio (1) sabau (1) scandal (6) Serbia (1) Serie A (1) Snooker (2) sondaj (6) Speculatie (9) steaua (2) suporteri (2) telefonie (2) Tenis (10) the stig (1) top gear (1) unirea urziceni (2) universitatea craiova (2) victor piturca (1) victoria branesti (1) violenta (2) vodafone (2) ziaristi (25)