Wednesday, June 10, 2015

Bye bye Vodafone, dupa un deceniu de abonare. Digimobil #rullz :)

UPDATE: Aglomeratie cam mare si la Digi

Este oficial, Vodafone m-a pierdut azi ca si client. Nu stiu daca pentru totdeauna, dar cu siguranta pentru o vreme. Un proces de reziliere care, de fapt, a durat aproximativ un an, de cand am facut urmatorul calcul:

„Telefon la liber plus abonament nelimitat RDS de 5€” este o oferta mai buna decat „telefon blocat in retea la preturi preferentiale si abonament de peste 25€ Vodafone, obligatoriu pe 2 ani”.

Totusi, nu am ajuns la decizia de portare foarte rapid. In toamna, incercasem de cateva ori sa obtin o oferta preferentiala de la Vodafone. De exemplu, eu am spus: „In doi ani de zile, oferta voastra ma costa 725€, plus eventuale costuri suplimentare. O oferta similara, tel liber+Digimobil, m-ar costa 480€”, consultantul Vodafone mi-a raspuns: „va putem oferi cel mult 10€ reducere la pretul telefonului. Dar de ce vreti la Digi? Este o retea slaba, nu aveti semnal nici in casa. Sunteti dispus sa riscati portarea?”.
Da, eram dispus. In cel mai rau caz, puteam fi profund nemultumit de Digi si ma portam din nou in alta retea, posibilitate deschisa in orice moment, deoarece nu am cumparat si telefon de la ei (si daca eram restrictionat de un aparat, m-ar fi costat cel mult pretul abonamentului pe un an, adica vreo 50€, cat doua luni la Vodafone).  Mai mult, m-am ambitionat din nou dupa ce m-am documentat si am vazut ca Vodafone Romania avea (cel putin pe atunci) preturi mai mari decat Vodafone Anglia, Spania sau Franta pe aceleasi modele de telefoane si/sau servicii.

In fine, cand am vazut ca, dupa un deceniu de contracte, pentru Vodafone valorez maxim 10€ reducere, nu am mai insistat. Mi-am luat telefonul la liber, m-am dus la Digi, am semnat o cerere de portare, am facut un contract de telefonie mobila si in cateva zile s-a produs si mutarea. La Vodafone am ramas, totusi, cu un stick de internet, o cartela de date la care puteam renunta fie platind anticipat valoarea integrala, fie lasand contractul sa se deruleze normal pana la capat.
Am ales a doua varianta si contractul a ajuns la scadenta luna trecuta. Cu cateva zile in urma, am solicitat rezilierea contractului si inchiderea serviciului de date, fapt care pune capat unui deceniu de servicii contractate la Vodafone.

Ultima discutie, avuta azi cu o reprezentanta de la vanzari (sau loializare), mi s-a parut foarte amuzanta si ironica. Disparuse complet atitudinea „cel mult 10€”. Un semn clar ca Vodafone sufera, dupa cum se poate vedea si in feedbackul sutelor de comentatori de pe paginile lor de Facebook. Mi s-a propus sa pastrez abonamentul de date pentru 8 lei pe luna (pana acum platisem 37 de lei lunar)! Si am refuzat, :) Mi s-a propus chiar si o tableta pe gratis, doar sa prelungesc, cumva, contractul. Am refuzat din nou. Reprezentanta lor chiar m-a intrebat daca doresc sa "arunc zece ani de parteneriat", m-a luat la sentiment. Si sunt mandru de raspunsul meu: "Vodafone nu m-a pierdut acum, Vodafone m-a pierdut mai demult, cand nu a putut sa imi faca o oferta competitiva, in comparatie cu alti operatori. Acum am un pachet de servicii de comunicatii complet, la pretul pe care Vodafone incerca sa mi-l ceara doar pentru numarul de mobil".

Cat despre Digi, pot spune ca sunt cat se poate de multumit de contractul cu ei, la doar 4€ pe luna (pret preferential pentru ca atunci cand am mutat numarul meu, i-am facut abonament similar si tatalui meu, ceea ce ne-a adus inca o reducere).
Dar sa o iau punctual:

Semnal retea
Nesiguranta legata de lipsa semnalului mi s-a spulberat dupa primele zile de utilizare. Nicio problema din acest punct de vedere, fie ca eram in casa sau afara. Din contra, in zone in care "traditional" nu aveam semnal Vodafone (de exemplu in bucataria sorei mele), pe Digi nu am probleme. Mai mult, Digi a inchiriat o parte din reteaua de acoperire Vodafone si, acolo unde chiar nu ai Digi, este folosit "roamingul".
Cine le are cu matematica intelege ca:
- un numar de Vodafone are acoperire cat reteaua Vodafone.
- un numar Digi are acoperire egala cu Reuniunea antenelor RDS si Vodafone. Teoretic, acoperire mai buna.

Serviciu clienti: 
Recunosc, ani de zile, Vodafone m-a impresionat prin modul in care a reusit sa administreze relatia cu clientii. Cand m-am portat, imi parea sincer rau ca trebuie sa ma despart de modul de relationare.
Iar in primele saptamani de Digi, am avut de mai multe ori solicitari catre ei. Surpriza (placuta)! Timp de asteptare inexistent sau foarte scurt, operatori pregatiti, care stiau oferta, stiau raspunsurile. Poate chiar un plus fata de Vodafone deoarece nu exista aroganta in comunicare (cum am intalnit, de exemplu, la operatorul "cel mult 10€" care, practic, a si semnat ruptura dintre mine si Vodafone).

Alte beneficii Digi
Scadenta de pana la 45 de zile pe factura, factura unica, integrata cu restul serviciilor.
Roaming extrem de ieftin, fara probleme. Pot spune si din experienta personala acest lucru, dupa ce am fost o saptamana plecat din tara, in Austria. Pe tot parcursul deplasarii, nu am intalnit probleme de semnal, de conectivitate, de retea. Iar costurile de roaming au fost atat de mici, incat nu mi-am batut capul ca imi voi face cost suplimentar masiv. La 0,02€/min apel primit si 0,06€/min apel efectuat, am facut un cost total de 8€, nesemnificativ. Comparativ, la Vodafone as fi platit vreo 35-40€ pentru aceleasi convorbiri.

Puncte negative pentru Digi
Sigur, ca orice oferta, si Digi are punctele ei negative, inclusiv:
- Oferta de telefoane limitata, fara terminale high-end. Sigur, exista in oferta telefoane de peste 1.000 de lei, dar produse de Lenovo si Allview, nu Samsung, Apple sau macar Sony, HTC, LG...
- Lipsa increderii din partea consumatorilor. Oamenii vad reteaua cumva "experimentala", o afacere prea buna ca sa fie adevarata. Asta si din cauza lipsei de reclama in afara retelei de televiziune RDS. Digi inca nu poate spera sa se bata de la egal la egal cu Vodafone (sau mai ales cu Telekomul care investeste se pare numai in reclama, ca in rest preturile sunt ridicol de mari si reteaua lor cica ar fi praf).
- Imaginea negativa creata de diferite experiente relatate online, dar neabordate de un departament de PR. Am vazut si eu tot felul de povesti despre useri care s-au portat si spun ca nu au semnal in Digi, ca li s-a inchis abonamentul pentru ca stateau numai pe roamingul Vodafone, ca au sunat in te miri ce retele din alte tari si s-au trezit cu costuri suplimentare masive. Aceste "abuzuri" relatate pe ici, pe colo sunt acoperite de un contract la fel de legal ca oricare alte contracte ale altor operatori.

Concluzia
Daca mai trebuie specificat, eu vorbesc aici despre experienta mea strict personala. Pentru articolul asta nu m-a platit nimeni cu nimic, asa cum nu am luat bani nici pentru cel cu phishingul din declaratia 200, nici pentru cel despre ora de religie, nici despre alte subiecte. Am avut cateva motive care m-au determinat sa il scriu, inclusiv faptul ca eu, cand am avut nevoie de informatii si documentatie despre Digi versus alte retele, am gasit foarte putine informatii, am gasit articole rau intentionate, am gasit povesti si am fost inclusiv "avertizat" de operatorii Vodafone ca reteaua Digi nu este una viabila. Mai cred ca praduirea clientilor de catre operatorii mari de telefonie trebuie sa se incheie. Pentru mine, nu este admisibil sa avem cele mai mari preturi din Europa la telefonie mobila. Pai de ce credeati ca Romania este mereu in fruntea listei la implementarea unor tehnologii noi, cum a fost cu 3G, 4G si asa mai departe?

Dar sa revin la subiect... In prezent, de la Digi am un pachet de 112 lei care contine: cablu tv (abonamentul standard), internet fix (50mbps), telefon fix nelimitat, doua abonamente de telefonie mobila cu apeluri vocale si internet nelimitat.
Una peste alta, pot spune ca Digimobil este o alegere foarte inspirata pentru mine, o alegere care mi-a schimbat complet modul in care utilizez telefonul. Dupa numai cateva luni, nici nu imi imaginez cum as putea sa opresc mai toata ziua internetul pe telefon pentru a face "economie la trafic". Sau cum ar fi sa pornesc traficul de date pentru a cauta ceva pe google, pentru a verifica un pret in te miri ce magazin, pentru a posta ceva pe Twitter, Instagram sau Facebook. Vremea in care porneam netul dupa care asteptam rabdator ca toate aplicatiile sa isi faca sync sau sa isi ia notificarile s-a dus. Si nu trebuie sa platesc o caruta de bani pentru a-mi permite sa stau online toata ziua.

3 comentarii:

Anonymous said...

Imi pare rau sa te dezamagesc, dar Digi nu mai are abonamente de 50mbps la internet. Minim 100. Restul sunt de acord :)

6/13/2015 12:01 AM
Valentin Serbanut said...

Imi pare rau si mie, dar uite rezultatul de pe speedtest.net, facut cu cateva clipe in urma: http://www.speedtest.net/result/4432634470.png

6/14/2015 11:48 PM
Anonymous said...

http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/fiberlink

Ca sa atingi viteza de 100 mbps fie ai nevoie de un router mai bun (sa suporte viteze mai mari) fie de o placa de retea mai buna (sa suporte viteze mai mari).

Din cate stiu, vechile abonamente de 50 mbps au fost ”upgradate” in mod automat la cele de 100 mbps. Cu alte cuvine, la acelasi pret (29 de lei), primesti viteza dubla.

11/15/2015 7:05 PM

Tagguri

adrian mutu (4) Africa de Sud 2010 (5) alina dumitru (1) ANAF (1) Anja Andersen (1) antena 3 (1) arbitraj (3) arogantele etapei (11) australian open (1) Auto (3) baschet (5) ben collins (1) bet365 (1) bonetti (1) CFR (1) cfr cluj (1) Champions League (12) chiajna (1) ciclism (1) Cinism (14) concordia chiajna (1) CR9 (1) Cristian Gatu (1) cronica (7) cs otopeni (1) curiozitati (14) curtean (1) de la prieteni (1) digimobil (2) dinamo (5) Distractie (56) Diverse (30) divizia A (63) divizia sport (1) dopaj (2) dunarea giurgiu (1) echipa nationala (1) Eu (21) fc vaslui (1) Federer (2) Fenomen (8) Fotbal (49) fotbalul mic (1) fotbalul romanesc (2) Foto (6) FRF (6) furt (1) Gafa (5) Gheorghe Tadici (1) Handbal (7) huligani (1) ioan igna (1) ioan niculaie (1) ioan ovidiu sabau (1) Ironie (13) JO2010 (2) lance armstrong (1) laurentiu diniță (1) Le Tour (7) Legende (8) liga i (3) maria sharapova (1) messi (1) mitica dragomir (1) mitică dragomir (1) Mizerie (9) Mondiale 2010 (1) murray (1) Muzică (3) nadal (1) nereida gallardo (1) Nervi (19) nesimtire (4) NHL (15) nissan (1) offtopic (11) Olimpiada (8) Oltchim (1) Omagiu (12) Opinie (66) pariuri (26) phishing (1) poli timisoara (9) politia romana (1) politica (1) Preluate (5) Premier League (4) probleme pariuri (1) prosport (1) Prostie (24) Publicate (46) publicitate (3) radio (1) rapid (3) razvan lucescu (1) reclama (1) religie (1) Reprezentativa (17) respect (1) rubio (1) sabau (1) scandal (6) Serbia (1) Serie A (1) Snooker (2) sondaj (6) Speculatie (9) steaua (2) suporteri (2) telefonie (2) Tenis (10) the stig (1) top gear (1) unirea urziceni (2) universitatea craiova (2) victor piturca (1) victoria branesti (1) violenta (2) vodafone (2) ziaristi (25)