2. Cu ce echipa tii?

Pentru mine este un paradox modul in care sunt perceputi ziaristii sportivi de catre fanii echipelor de fotbal. Cu totii, adica fanii, spun ca se asteapta la obiectivitate, ca vor pareri pertinente si echidistante, materiale care sa le ofere informatie si consistenta, nu opinie. Si totusi se supara de cele mai multe ori cand favoritii lor (fie ca sunt jucatori, cluburi sau chiar conducatori de cluburi) sunt criticati pe drept cuvant - pentru ca se intampla sa fie si nedreptatiti - sau pe autorul unui articol laudativ il apreciaza drept "bun" din cauza ca le lauda echipa.

Ca exemplu, la meciul UTA - Poli Iasi, am scris o cronica de meci foarte rautacioasa, in urma unui meci foarte slab. O parte din comentariile aparute pe www.prosport.ro normal ca au fost critice, iar majoritatea veneau din partea fanilor ieseni, care au considerat ca prin acel text le-am atacat echipa preferata care castigase un punct important, desi eu atacasem meciul si uratenia lui.

De asemenea, este interesant cum anumiti ziaristi nu si-au ascuns vreodata simpatiile pentru o echipa, dar metaforele lor nu au fost alterate, ci aurite de boemie. Nu stiti exemple?

Ioan Chirila, rapidist pana in maduva oaselor, este si azi, la 6-7 ani de la decesul sau,
considerat cel mai bun cronicar sportiv pe care l-a avut Romania. Si asta in ciuda faptului ca piata media s-a inasprit, au aparut mai multe titluri deci si mai multi ziaristi. Si Chirila dainuie peste toti.

Cristian Topescu. Nu mai comenteaza fotbal de aproape 15 ani, dar inca nu a aparut voce care sa aduca macar cu un comentariu ca al sau. Eram destul de mic atunci cand Romania facea istorie la Mondialul American in 1994, dar comentariile lui ma tineau la meciuri, desi aveam 11 ani. Bineinteles, nu astept o voce ca a lui sa reapara, la Topescu nu asta a atras. Dar a atras diplomatia, fair-play-ul, documentarea, inteligenta, intelegerea, puterea de a-si asuma comentariile si opiniile formulate. In primul rand insa, a avut si are un respect nemaintalnit fata fata de sport. Daca nu stiti, Cristian Topescu tine cu Steaua, dar este si cel mai mare fan al dreptatii in sport din cati am avut onoarea sa intalnesc. Si este o onoare sa il intalnesti.

Exemple mai sunt destule, dar din pacate, marea lor majoritate vin din vechea generatie. Nu voi da exemple de ziaristi blamati pentru simpatiile lor, este de prost-gust.
Dar trag o linie si cred ca un criteriu esential, pe langa valoare si dragoste pentru munca depusa, il reprezinta respectul aratat fata de fanii altor echipe.
Bineinteles, asta nu este tot, dar este un element care le-a permis unor mari oameni ai presei sa nu se ascunda atunci cand erau intrebati: "Cu cine tii?"
Read More

1. Cum crezi ca se gata meciul cutare?


Despre o partida in care stiu macar numele echipelor am si eu parerile mele intotdeauna, pot sa sustin cu o probabilitate de eroare variabila cine va castiga si cine va pierde, daca va fi egal sau nu. Este drept, opinii pe tema campionatului Chinei nu cred ca pot formula, dar nici nu a cerut cineva vreodata asa ceva. Dupa cum era de asteptat, nu am intotdeauna dreptate, de fapt nu prea pot spune ca sunt un foarte inspirat parior si cel mai mare castig aici a fost sub 5 milioane.
Dar mereu ma lovesc de intrebari legate de deznodamintele meciurilor. Rapsund de fiecare data ca nu sunt ghicitor sau medium, ci ziarist. Nu scriu ce am citit in stele ca va fi, ci scriu despre ce a fost. Cine insa sa creada? Oamenii vor "pareri avizate", desi in 99,99999% din cazuri parerea mea despre un meci era aceeasi si daca nu as fi lucrat macar o secunda ca ziarist sportiv.

Intrebarea aceasta mai apare si sub variantele:
- Cine bate dintre Ics si Igrec?
- Eu merg pe 2 la meciul ala, ce zici?
Read More

Intrebari pentru ziaristii sportivi

Nu, nu este un quiz, ci m-am gandit sa fac o lista cu intrebarile pe care le-am intalnit eu frecvent in dialoguri cu tot felul de oameni, de la familie si prieteni, pana la portarii de la cladire.


1. Cum crezi ca se gata meciul cutare?
2. Cu ce echipa tii?
3. Ce zici despre echipa ICS?
4. Esti obiectiv?
5. Ai luat vreodata spaga?
6. Pentru cati bani ai scrie un articol la comanda?
Read More

De ce nu merge baschetul

Anul acesta am avut in preajma si sub nas o echipa de baschet bunicica, Elba Timisoara, cu un antrenor care in Romania si-a demonstrat valoarea, Dragan Petricevic. Si la fiecare conferinta, la fiecare meci, pe strada, acasa, la telefon sau la cafea, s-a plans ca nu sunt bani la echipa din cauza ca nu exista interes pentru performanta.
Ciudat, a ajuns sa joace finala Cupei Romaniei, pe care insa a pierdut-o cu Asesoft, in mod logic. Elba a mai jucat apoi in play-off, dupa ce a terminat pe locul 4 in sezonul regulat. A pierdut in fata lui U Cluj in sferturi, 2-1 la meciuri, partida decisiva jucandu-se la Timisoara, la mijlocul lunii aprilie, parca in 16. Importanta informatie, poate chiar mai importanta decat faptul ca au pierdut, pentru ca asta era previzibil.
De ce conteaza ca Elba a incheiat sezonul acesta in mijlocul lunii aprilie? Simplu, pentru ca viitorul campionat incepe abia la jumatatea lui septembrie, sau poate chiar in octombrie. Adica Timisoara va mai avea un meci oficial in campionatul intern abia peste 5 luni de zile. Este inadmisibil! Normal ca in atata timp publicul isi pierde interesul, uita de baschet, se duce la alte sporturi. De fapt si pe-acolo lucrurile seamana cu situatia din baschet. Problema este ca nu numai o echipa este in asemenea situatie, iar faptul ca iarna mai exista macar o luna de pauza inseamna ca 6 luni din 12 nu exista niciun fel de activitate competitionala.
Este o anomalie pe care mai marii federatiilor ori sunt incapabili sa o rezolve, ori sunt indiferenti. Si la sporturi ca bascehtul, handbalul, voleiul (?) chiar este greu de conceput o asemenea intrerupere totala, mai ales ca se disputa in sali, pe parchete, nu pe gazoane inghetate, in aer liber, la temperaturi cu minus cand este iarna.
Read More

Marea conspiratie si planurile diabolice


Primavara asta a adus un ciudat aer de paranoia in fotbalul asta al nostru. Toata lumea vede numai jocuri facute impotriva lor, toata lumea se fereste, acuza in dreapta, in stanga, uitand sa se mai ocupe de problemele proprii, fanii contesta victoriile favoritilor, nimeni nu este ferit iar penibilul si ridicolul sunt omniprezente.
Acuzele debitate despre cate un meci de etapa deja sunt niste banalitati, sunt "normale". Ultimele scenarii pe care le-am auzit sunt de-a dreptul bizare, comice prin logica lor si eu cred imposibile:

1. Steaua a dat meciul lui Poli in semifinala Cupei Romaniei.
Ca justificari, apar mai multe variante: Gigi ar fi comandat asta, pentru ca Oli sa isi dea demisia. Posibilitatea asta e cam expirata. Oricum, Becali nu se ascundea dupa deget daca vroia sa scape cu tot dinadinsul de Oli, nu sacrifica el un trofeu pentru un antrenor.
Jucatorii stelisti au dorit sa il demita pe Oli - ca scuza pentru vreun plan, poate fi acceptata. Dar nu era mult mai simplu pentru jucatori sa bata la usa lui Gigi si sa spuna: "dom'le, asta ne face praf". Mirel Radoi comanda la Steaua si nu era greu in calitate de capitan sa comunice dorinta vestiarului catre "nash", nici nu era prima data. In plus, lui Oli nu i-ar fi greu sa afle despre ce vrea lotul de jucatori, are oamenii lui printre ei. Asa ca daca nu ar mai fi dorit de fotbalisti si ar afla, cred ca s-ar da la o parte, pentru ca nu i-ar putea schimba pe toti.

2. Rapid va blatui finala de Cupa Romaniei in favoarea lui Poli
Desi aici se pot face zeci de calcule si scenarii, este vorba de un trofeu, iar Razvan, care probabil va pleca din vara de la Rapid, are sansa sa ii dea o ultima palma lui Copos prin castigarea Cupei. De asemenea, este foarte posibil ca Rapidul sa nu aiba asigurat locul in Cupele europene prin intermediul campionatului, iar atunci batalia pentru castigarea Cupei va fi cu siguranta crancena.

Nu traiesc intr-o lume parlalela plina de morala si corecta. Stiu ca lucrurile miros urat si ce nu miroase urat este de multe ori doar doar bine ambalat, dar pe interior e tot rahat.
Insa nici nu cred ca jocurile de culise ale fotbalului autohton sunt atat de puternic instrumentate incat o Cupa sa se joace complet pe la loje.
De asemenea, in functie de rezultatele care vor fi, o serie de oameni va trebui sa isi ceara scuze pentru acuzele care se vor dovedi gratuite. Dar de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere...
Read More

Decis in ultimul minut

TENSIONAT Decisiv pentru accederea in semifinalele campionatului, meciul dintre Elba si “U” a fost o batalie crancena pana la ultimele resurse

Pentru accederea in semifinalele Romaniei la baschet masculin s-au luptat sarbii de la Elba Timisoara cu americanii de la U Mobitelco Cluj.
La trei minute de la startul partidei, tabela arata deja o diferenta de 9 puncte. 2-11 in favoarea oaspetilor, aruncarile de trei puncte ale banatenilor nu intra nici in ruptul capului, iar Dragan Petricevic se vede nevoit sa ceara primul time-out pentru a gasi solutii. Nu a inceput rau, dovada ca “ardelenii” Seals, Allen sau Jenkins nu reusesc nimic spectaculos. Dar nu numai asta conteaza, Elba incearca sa opreasca si avalansa de puncte din debutul meciului. Ceva-ceva se schimba dupa time-out, Elba revine in joc si primul sfert se incheie 16-16. Cei 1.000 de oameni din sala incep sa simta importanta jocului si in inaltul tribunei se coaguleaza galeria: “Elba! Elba!”. Incepe al doilea sfert si Timisoara pune de trei ori cate doua puncte in favoarea sa. Clujul simte ca gluma se ingroasa asa ca incepe o munca asidua. Mai multa miscare, mai multa rapiditate si exactitate. Rezultatul, “U” in avantaj: 42-34. Dar meciul nu era jucat, pentru ca in al treilea sfert banatenii au o serie de aruncari letale de la 3 puncte prin Markovic, Pesic si Mladenovic si ultima pauza ii gasea in avantaj: 58-55.
Ultimul sfert avea sa fie electrizant. Clujul se trezeste, face patru puncte avans, dar lui Marjanovic nu ii place situatia si reuseste o trita splendida, urmata de doua puncte semnate de Paltinisanu. Ambele echipe sunt la finalul puterilor, publicul e in picioare si creaza o atmosfera frenetica, asa cum si-ar dori sa aiba mereu Petricevic. Patru jucatori si-au pierdut dreptul de joc, cate doi in fiecare tabara, iar la intrarea in ultimul minut tabela arata 68-70. Cine merge in semifinala?! Clujul are posesia. 20 de secunde, se inalta o pasa in caciula pentru Blackmon si… Slam! 4 puncte diferenta, dar in doar 5 secunde, Marjanovic mai “baga” o trita. Decisive sunt aruncarile de cateun punct ale lui Dumitrescu, iar tabela o inchide Iov, cu doua puncte: 74-76 si U Mobitelco merge in semifinale.

Read More

Man U - Roma 7-1... si Chivu

Marti seara AS Roma a fost facuta praf de Manchester United, 7-1 in Anglia. Nu am vazut meciul, nu stiu cum s-a jucat, nu am idee cum s-au dat golurile, cine le-a dat... Doar mi s-a parut al naibii de tamp ca toate agentiile de presa, toate ziarele, toate televiziunile, radiourile si siteurile din Romania au preluat criticile din media externa. Ciudat insa, numai pe acelea care il vizau pe Chivu au aparut la noi. Nu zic eu ca a fost o chestie intentionata, este normal ca numele lui Chivu are o alta rezonanta decat Tadei sau Mexes. Dar nu o fi fost doar Chivu vinovat de catastrofa aia de scor, insa niciunde nu am citit un cuvintel despre gafele tactice ale lui Spaletti sau de vreun luft al nu stiu cui, o ezitare a portarului etc.
Dupa ce saptamana trecuta Chivu era "Gladiatorul" care-i aducea Romei siguranta, victoria, triumful si gloria, acum a fost veriga slaba, punctul in care totul s-a rupt. Si nimeni nu a ezitat sa dea cu el de pamant. Asa cum nimeni nu a ezitat sa il ridice in slavi cand a jucat 10 minute cu nasul spart si se crease o adevarata isterie in jurul speculatiilor ca ar putea juca impotriva Olandei...
Read More

Sub orice critica!


SFAT Dragi microbisti, în cele 5 minute pe care le puteti dedica lecturarii acestei cronici, vedeti-va de orice alte treburi, meciul poate fi caracterizat asa: zero barat, nul, nimic, varza, degeaba, inutil

La Arad, calculele se complica încet, dar sigur. Lacatus nu are solutii pentru atac si se vede de pe Luna ca lipsa lui Mara conteaza mai mult decât orice.
Daca s-ar scrie o carte despre cele mai urâte partide ale sezonului 2006-2007, cu siguranta ca întâlnirea dintre UTA si Poli Iasi ar fi cel putin un capitol important. Poate ca fotbalistii aradeni - pardon, jucatorii de fotbal - se gândeau mai mult la drobul de Pasti, poate ca se gândeau la faptul ca au covoare de batut pe-acasa sau cine stie la ce, dar cu siguranta nu erau cu mintea la meci. Si Ionut Popa si-a dat seama de asta, le-a zis elevilor sai sa faca ce stiu ei mai bine într-un meci în deplasare. Asa ca Onut si compania s-au baricadat în jurul careului, într-un 5-3-2 foarte rigid. Dar cum atacantii utisti nu prea pot deschide în mod normal nici o cutie de conserve, era clar ca nu vor putea desface o aparare supraaglomerata, dublata cu trei mijlocasi defensivi.

Prima ocazie reala a meciului apare abia în minutul 83, când probabil jumatate din spectatori dormeau iar restul erau ocupati cu huiduirea propriei echipe. Astfel, Apostu deviaza o minge spre coltul lung, Ciobanu pune un lat ghinionist, mingea se scurge spre poarta, dar Branet se arunca pe ea cu tot corpul si retine. Todea (90A1) are si el sansa de a spala un meci negru, dar sutul sau din careu este blocat de un fundas iesean. In fine, meciul se încheie 0-0, un scor logic atâta timp cât nicio echipa nu a aratat ca stie ce e ala fotbal.

Ca o concluzie, atâtea preluari gresite si pase la adversar rar ne este dat sa vedem într-un meci de fotbal. De fapt ieri la Arad a fost ceva între UTA si Poli, dar nu se poate spune ca a fost un meci de fotbal. Dragi microbisti, v-am avertizat, nu cititi.
Read More

Minutul 85 (Cum as fi scris sfarsitul)

Era cam minutul 85 al meciului, Kaka facuse 2-1. Bayern se vedea nevoita sa puna din nou mingea la mijlocul terenului, dupa ce arbitrul Yuri Baskakov se simtise dator sa dea un penalty Milanului. Si adevarul este ca Bayern nu merita decat sa piarda. Poate chiar la scor.
Au reinceput, fara vreo emotie vizibila, fara sa lase impresia ca sunt paralizati, in spirit nemtesc si plamani de fier. Din minutul ala, 85, Milanul nu a mai legat nici macar o singura pasa! Cele mai reusite elemente tehnice au fost degajarile de trei lungimi ale lui Oddo sau Maldini. Si fiecare dintre ele era oprita elegant de fundasii Bayernului, mingea era pusa jos si morisca de pase incepea din nou, in aspteptarea unei pozitionari gresite a experimentatului "diavol", in asteptarea unui culoar. Ottl suteaza dezamagitor, de la 25 de metri. Se vede ca are 22 de ani si nu l-a tinut sufletul sa nu incerce. Milanul incearca sa tina de minge, dar pressingul este pur si simplu ucigator, parca sunt de doua ori mai multi nemti decat italieni, iar in 10 secunde, mingea este din nou in posesia bavarezilor si in preajma careului lui Dida. E ultimul minut, pasa, pasa, pasa... apare culoarul pentru van Buyten (foto), pentru fundasul van Buyten! Si, si, sut puternic la coltul scurt... este 2-2!
Dupa golul lui Kaka, ceva ma tinuse in picioare in fata televizorului, stiam ca nemtii egaleaza, se vazuse pe fata lor cand au reinceput meciul in minutul 85.
Read More

Tagguri

adrian mutu (4) Africa de Sud 2010 (5) alina dumitru (1) ANAF (1) Anja Andersen (1) antena 3 (1) arbitraj (3) arogantele etapei (11) australian open (1) Auto (3) baschet (5) ben collins (1) bet365 (1) bonetti (1) CFR (1) cfr cluj (1) Champions League (12) chiajna (1) ciclism (1) Cinism (14) concordia chiajna (1) CR9 (1) Cristian Gatu (1) cronica (7) cs otopeni (1) curiozitati (14) curtean (1) de la prieteni (1) digimobil (2) dinamo (5) Distractie (56) Diverse (30) divizia A (63) divizia sport (1) dopaj (2) dunarea giurgiu (1) echipa nationala (1) Eu (21) fc vaslui (1) Federer (2) Fenomen (8) Fotbal (49) fotbalul mic (1) fotbalul romanesc (2) Foto (6) FRF (6) furt (1) Gafa (5) Gheorghe Tadici (1) Handbal (7) huligani (1) ioan igna (1) ioan niculaie (1) ioan ovidiu sabau (1) Ironie (13) JO2010 (2) lance armstrong (1) laurentiu diniță (1) Le Tour (7) Legende (8) liga i (3) maria sharapova (1) messi (1) mitica dragomir (1) mitică dragomir (1) Mizerie (9) Mondiale 2010 (1) murray (1) Muzică (3) nadal (1) nereida gallardo (1) Nervi (19) nesimtire (4) NHL (15) nissan (1) offtopic (11) Olimpiada (8) Oltchim (1) Omagiu (12) Opinie (66) pariuri (26) phishing (1) poli timisoara (9) politia romana (1) politica (1) Preluate (5) Premier League (4) probleme pariuri (1) prosport (1) Prostie (24) Publicate (46) publicitate (3) radio (1) rapid (3) razvan lucescu (1) reclama (1) religie (1) Reprezentativa (17) respect (1) rubio (1) sabau (1) scandal (6) Serbia (1) Serie A (1) Snooker (2) sondaj (6) Speculatie (9) steaua (2) suporteri (2) telefonie (2) Tenis (10) the stig (1) top gear (1) unirea urziceni (2) universitatea craiova (2) victor piturca (1) victoria branesti (1) violenta (2) vodafone (2) ziaristi (25)