Tuesday, April 24, 2007

2. Cu ce echipa tii?

Pentru mine este un paradox modul in care sunt perceputi ziaristii sportivi de catre fanii echipelor de fotbal. Cu totii, adica fanii, spun ca se asteapta la obiectivitate, ca vor pareri pertinente si echidistante, materiale care sa le ofere informatie si consistenta, nu opinie. Si totusi se supara de cele mai multe ori cand favoritii lor (fie ca sunt jucatori, cluburi sau chiar conducatori de cluburi) sunt criticati pe drept cuvant - pentru ca se intampla sa fie si nedreptatiti - sau pe autorul unui articol laudativ il apreciaza drept "bun" din cauza ca le lauda echipa.

Ca exemplu, la meciul UTA - Poli Iasi, am scris o cronica de meci foarte rautacioasa, in urma unui meci foarte slab. O parte din comentariile aparute pe www.prosport.ro normal ca au fost critice, iar majoritatea veneau din partea fanilor ieseni, care au considerat ca prin acel text le-am atacat echipa preferata care castigase un punct important, desi eu atacasem meciul si uratenia lui.

De asemenea, este interesant cum anumiti ziaristi nu si-au ascuns vreodata simpatiile pentru o echipa, dar metaforele lor nu au fost alterate, ci aurite de boemie. Nu stiti exemple?

Ioan Chirila, rapidist pana in maduva oaselor, este si azi, la 6-7 ani de la decesul sau,
considerat cel mai bun cronicar sportiv pe care l-a avut Romania. Si asta in ciuda faptului ca piata media s-a inasprit, au aparut mai multe titluri deci si mai multi ziaristi. Si Chirila dainuie peste toti.

Cristian Topescu. Nu mai comenteaza fotbal de aproape 15 ani, dar inca nu a aparut voce care sa aduca macar cu un comentariu ca al sau. Eram destul de mic atunci cand Romania facea istorie la Mondialul American in 1994, dar comentariile lui ma tineau la meciuri, desi aveam 11 ani. Bineinteles, nu astept o voce ca a lui sa reapara, la Topescu nu asta a atras. Dar a atras diplomatia, fair-play-ul, documentarea, inteligenta, intelegerea, puterea de a-si asuma comentariile si opiniile formulate. In primul rand insa, a avut si are un respect nemaintalnit fata fata de sport. Daca nu stiti, Cristian Topescu tine cu Steaua, dar este si cel mai mare fan al dreptatii in sport din cati am avut onoarea sa intalnesc. Si este o onoare sa il intalnesti.

Exemple mai sunt destule, dar din pacate, marea lor majoritate vin din vechea generatie. Nu voi da exemple de ziaristi blamati pentru simpatiile lor, este de prost-gust.
Dar trag o linie si cred ca un criteriu esential, pe langa valoare si dragoste pentru munca depusa, il reprezinta respectul aratat fata de fanii altor echipe.
Bineinteles, asta nu este tot, dar este un element care le-a permis unor mari oameni ai presei sa nu se ascunda atunci cand erau intrebati: "Cu cine tii?"

0 comentarii:

Tagguri

adrian mutu (4) Africa de Sud 2010 (5) alina dumitru (1) ANAF (1) Anja Andersen (1) antena 3 (1) arbitraj (3) arogantele etapei (11) australian open (1) Auto (3) baschet (5) ben collins (1) bet365 (1) bonetti (1) CFR (1) cfr cluj (1) Champions League (12) chiajna (1) ciclism (1) Cinism (14) concordia chiajna (1) CR9 (1) Cristian Gatu (1) cronica (7) cs otopeni (1) curiozitati (14) curtean (1) de la prieteni (1) digimobil (2) dinamo (5) Distractie (56) Diverse (30) divizia A (63) divizia sport (1) dopaj (2) dunarea giurgiu (1) echipa nationala (1) Eu (21) fc vaslui (1) Federer (2) Fenomen (8) Fotbal (49) fotbalul mic (1) fotbalul romanesc (2) Foto (6) FRF (6) furt (1) Gafa (5) Gheorghe Tadici (1) Handbal (7) huligani (1) ioan igna (1) ioan niculaie (1) ioan ovidiu sabau (1) Ironie (13) JO2010 (2) lance armstrong (1) laurentiu diniță (1) Le Tour (7) Legende (8) liga i (3) maria sharapova (1) messi (1) mitica dragomir (1) mitică dragomir (1) Mizerie (9) Mondiale 2010 (1) murray (1) Muzică (3) nadal (1) nereida gallardo (1) Nervi (19) nesimtire (4) NHL (15) nissan (1) offtopic (11) Olimpiada (8) Oltchim (1) Omagiu (12) Opinie (66) pariuri (26) phishing (1) poli timisoara (9) politia romana (1) politica (1) Preluate (5) Premier League (4) probleme pariuri (1) prosport (1) Prostie (24) Publicate (46) publicitate (3) radio (1) rapid (3) razvan lucescu (1) reclama (1) religie (1) Reprezentativa (17) respect (1) rubio (1) sabau (1) scandal (6) Serbia (1) Serie A (1) Snooker (2) sondaj (6) Speculatie (9) steaua (2) suporteri (2) telefonie (2) Tenis (10) the stig (1) top gear (1) unirea urziceni (2) universitatea craiova (2) victor piturca (1) victoria branesti (1) violenta (2) vodafone (2) ziaristi (25)