Thursday, May 17, 2007

Revolta micilor echipe

Mirajul marilor performante fotbalistice si al finalelor europene incepe sa fie impartit intre mari puteri si echipe care pornesc mereu cu sansa a doua. Sevilla - Espanyol, finala Cupei UEFA jucata ieri seara, este doar un ultim meci din seria celor surprinzatoare. Dupa cum remarca un comentator la meciul Liverpool - Chelsea, in ultimul timp au aparut echipe construite pentru a juca in cupe, dar incapabile sa lupte pentru un titlu de campioana.
Dupa ce a scos-o pe Chelsea, Liverpool joaca a doua finala de Champions League in trei sezoane impotriva unui AC Milan ajuns de asemenea la aceasta cota. Un Milan vizibil imbatranit si poate si el neputincios si oscilant in campionat, dar care in Liga i-a nenorocit pe Manchester United. In campionat insa, MU e castigatoare, Chelsea pe doi, iar Liverpool este pe trei la egalitate cu o finalista a Ligii in sezonul precedent, Arsenal, insa la distanta astronomica de primele doua pozitii.
Apoi Espanyol a jucat ieri finala Cupei UEFA, iar aici participase dupa ce a castigat Cupa Spaniei. Evident, este o alta formatie construita pentru meciuri de totul sau nimic. In ultimul act a fost batuta de Sevilla, grupare care a castigat astfel de doua ori consecutiv Cupa UEFA. Sevilla merita o mentiune ca tine pasul si in campionat cu Real si cu Barca, este in spatele lor la doua puncte. Probabil ca va lua titlul, dar merita felicitari.
Pe de alta parte, marile perdante ale sezonului 2006-2007 se cunosc de pe acum. Chelsea deschide lista, Apoi vine Bayern Munchen, cu un sezon dezastruos si pe plan intern si pe plan international, singurul succes notabil fiind eliminarea Realului din Champions League. In fine, podiumul deziluziilor va fi completat in Spania, unde fie Barca, fie Real (sau amandoua in dauna Sevillei) vor pierde titlul. Langa ele as aseza pe Interul. Chiar daca sunt campionii Italiei, milanezii nu au reusit nici anul acesta mare lucru in competitiile continentale, iar in "Il Calcio" au avut o opozitie formala, Juventus fiind retrogradata in Serie B dupa scandalul "Calciopoli" iar AC Milan a fost depunctata. Roma, cu un lot si un buget net inferior Interului, nu avea cum sa tina pasul. Dar atentie, Roma a fost eliminata in Liga mai tarziu decat Interul, iar in Cupa Italiei trupa lui Mancini a fost depasita de cea a lui Spaletti.
Bundesliga ofera pe langa surprinzatoarea evolutie slaba a lui Bayern o noua provocare, Stuttgart, lider cu doua puncte avans fata de Schalke si mai este o etapa de disputat. Adica o alta echipa mica ajunsa in fata celor mari.
Pe acest fond, doar Franta ne prezinta un Lyon inepuizabil de la an la an, vorba stelistilor, o masina de fotbal greu de clintit. Totusi, un minus pentru prestatia inconsistenta din Liga Campionilor, acolo unde an de an nu reusesc decat sa treaca de faza grupelor. Dar fotbalul francez este in general dator in competitiile europene, doar prezenta lui AS Monaco in finala din urma cu trei sezoane fiind o floare care poate anunta o primavara.
As zice si de Manchester United ceva mai mult, insa consider ca trupa construita pe jucatori ca Oshea, Rooney si C. Ronaldo abia anul acesta si-a aratat potentialul. Sir Alex Fergusson stia ce spunea cand, in urma cu doi ani inaintea "dublei" cu Dinamo a declarat ca lotul sau nu este la maturitate sportiva, dar in cativa ani va fi. Asteptam in sezonul viitor mai mult, desi titlul in Anglia si o semifinala in Liga Campionilor nu sunt tocmai contraperformante.
In acest timp, Olanda e debusolata, iar Portugalia la nivel de cluburi si-a pierdut stralucirea pe care o avea in urma cu cativa ani cand Porto a dat un semnal de trezire castigand atat Cupa UEFA cat si Champions League.

In fine, desi financiar este un razboi dezechilibrat, intre performantele marilor puteri si cele ale echipelor din plan secund exista o relativa egalitate surprinzatoare.

0 comentarii:

Tagguri

adrian mutu (4) Africa de Sud 2010 (5) alina dumitru (1) ANAF (1) Anja Andersen (1) antena 3 (1) arbitraj (3) arogantele etapei (11) australian open (1) Auto (3) baschet (5) ben collins (1) bet365 (1) bonetti (1) CFR (1) cfr cluj (1) Champions League (12) chiajna (1) ciclism (1) Cinism (14) concordia chiajna (1) CR9 (1) Cristian Gatu (1) cronica (7) cs otopeni (1) curiozitati (14) curtean (1) de la prieteni (1) digimobil (2) dinamo (5) Distractie (56) Diverse (30) divizia A (63) divizia sport (1) dopaj (2) dunarea giurgiu (1) echipa nationala (1) Eu (21) fc vaslui (1) Federer (2) Fenomen (8) Fotbal (49) fotbalul mic (1) fotbalul romanesc (2) Foto (6) FRF (6) furt (1) Gafa (5) Gheorghe Tadici (1) Handbal (7) huligani (1) ioan igna (1) ioan niculaie (1) ioan ovidiu sabau (1) Ironie (13) JO2010 (2) lance armstrong (1) laurentiu diniță (1) Le Tour (7) Legende (8) liga i (3) maria sharapova (1) messi (1) mitica dragomir (1) mitică dragomir (1) Mizerie (9) Mondiale 2010 (1) murray (1) Muzică (3) nadal (1) nereida gallardo (1) Nervi (19) nesimtire (4) NHL (15) nissan (1) offtopic (11) Olimpiada (8) Oltchim (1) Omagiu (12) Opinie (66) pariuri (26) phishing (1) poli timisoara (9) politia romana (1) politica (1) Preluate (5) Premier League (4) probleme pariuri (1) prosport (1) Prostie (24) Publicate (46) publicitate (3) radio (1) rapid (3) razvan lucescu (1) reclama (1) religie (1) Reprezentativa (17) respect (1) rubio (1) sabau (1) scandal (6) Serbia (1) Serie A (1) Snooker (2) sondaj (6) Speculatie (9) steaua (2) suporteri (2) telefonie (2) Tenis (10) the stig (1) top gear (1) unirea urziceni (2) universitatea craiova (2) victor piturca (1) victoria branesti (1) violenta (2) vodafone (2) ziaristi (25)