Tuesday, February 09, 2010

Câteva consideraţii după Superbowl şi termenul de Gridiron

Noaptea trecută am văzut trei sferturi din finala NFL. Am adormit la un moment dat. Nu m-a ţinut treaz suspansul şi nici celebrele reclame de Superbowl nu s-au văzut în transmisia preluată de Sport 1. Comentariul nu mi-a plăcut, prefer originalele, deşi le cunosc din hochei, nu din fotbalul american. Sunt convins că în engleză nu doar că sună mai bine, ci sunt de o calitate superioară cu un debit verbal extraordinar pentru care se face antrenament şi fără teamă de a se recunoaşte o greşeală - spre deosebire de România unde, cu toate reluările, marea majoritate a comentatorilor se chinuie efectiv să îşi demonstreze un punct de vedere greşit. De fapt nu cred că există în România comentator capabil să redea o transmisie într-un sport american la un nivel apropiat de al americanilor. 


Bun. Dac tot mă uitam, despre Superbowlul de azi-noapte am vrut să scriu ceva, dar nu prea aveam ce. Era sec, era o noutate pe care mi-o forţasem şi nu mă pasionase. Încet-încet, am ajuns la critică şi de acolo la lista de mai jos. 


1. Fotbalul american se joacă cu mâna. Dacă ei ar fi inventat fotbalul şi restul lumii ar fi inventat fotbalul american, erau îndreptăţiţi să ceară tutela asupra numelui sportului. 


2. Cu puţin ajutor de la Wikipedia, am aflat că americanii şi-au însuşit denumirea de "football" din derivaţia logică a rugby-ului, denumit complet "rugby-football". Pot rezulta două motive pentru adoptarea cuvântului secundar ca nume al sportului. Mai întâi, colonişti fiind, plebeii emigranţi erau în căutarea propriilor identităţi care să îi rupă de Anglia. Un fel de construcţie a valorilor pentru a nu adopta cele de care fugiseră. Dacă nu a fost aceasta, putea fi vorba de incapacitatea de a diferenţia rugby-ul de fotbal, sporturi din care îşi trage originea această formă de manifestare sportivă. 


3. Ca să joci într-o echipă de fotbal american, nu trebuie să fii suplu şi atletic. Poţi fi chiar obez (vezi nr. 77 în poza de sus. În următoarea cred că e tot el, din profil, în dreapta) şi, cine ştie, poate în echipă se acceptă şi oameni cu boli cronice coronariene. Am văzut cel puţin trei jucători cu burţi imense în fiecare din echipele care au jucat finala NFL, deci în cel mai tare meci considerat în acest sport. Dacă poţi să joci finala şi cu vreo 30 de kg peste normal... 


4. Cam toate loviturile sunt toate permise, atâta timp cât omul care fuge cu mingea mai respiră. Fac pariu că în fiecare atacant din fotbalul american undeva, adânc în suflet, copilul din interior plânge sfâşietor. 


5. Ce e cu acei colanţi oribili? Nu se mai poartă de la Regele Soare încoace... 


6. Sunt ejj de antrenori într-o echipă. E aiurea.


7. Întotdeauna e debandadă şi brambureală pe margine, parcă ar fi la piaţă.


Acum că m-am mai distrat şi eu puţin, să vă spun numele adevărat al acestui sport, numele de care fug americanii ca dracul de tămâie (ce clişeu frumos), cuvântul pe care nu îl vor rosti niciodată şi pe care nu l-ar recunoaşte şi nu l-ar putea înghiţi, numele pe care Al-Quaeda l-ar putea folosi cu un impact mult mai mare decât încercările şi ameninţările de atentate. Este Gridiron. GRIDIRON!


În "biblioteca" termenilor sportivi, fotbalul american, care nu e fotbal, nu e rugby, se numeşte 


G R I D I R O N

2 comentarii:

mircea said...

Vali,

ca sa apreciezi cat de cat fotbalul american, el trebuie vazut ca un sport in sine si trebuie detasat de fotbalul pe care il stim (doar numele este acelasi - in rest este foarte diferit, complet alte reguli de joc etc.)

de un an jumate de cand sunt in state nu i-am inteles nici eu pe americani de ce sunt atat de entuziasmati de fotbalul american. am si eu lista mea de critici:

1. se joaca foarte putin - cateva secunde - dupa care se intrerupe meciul (pentru aranjare, TV break, time outs, game review etc.) -> nici nu stiu daca transpira jucatorii aia :))
2. cum ai zis si tu: sunt foarte multi jucatori in echipa (vreo 80-90 de regula) care se tot schimba (in functie de atac/aparare/special team), dar miezul e quarterbacku (adica unul singur). daca QB e intr-o zi proasta, meciul e ca si pierdut (nimeni nu il schimba pe QB daca joaca prost -> cica il poate afecta moral la urmatoarele meciuri :D )
3. sunt infinit de multe reguli si exceptii de la reguli -> foarte greu de inteles totul.

DAR americanii au crescut cu fotbalul american, ca si noi cu fotbalul de picior. de aceea ei inteleg (cel putin ararent) regulile si apreciaza acest sport. pentru noi este ALTCEVA. nu putem sa il apreciem la fel ca americanii, pentru ca nu am crescut cu el. nici americanii nu apreciaza fotbalul de picior ca si noi. ce vreau sa zic este doar ca fotbalul american este alta mancare de peste: pentru cine nu stie gustul dinainte exista trei variante: ii place, nu ii place sau...hmm, asa si asa!

2/09/2010 6:51 PM
Valentin Serbanut said...

Stiu, Mircea, voiam doar sa fiu rautacios pentru promovarea denumirii de "soccer".

2/10/2010 5:58 PM

Tagguri

adrian mutu (4) Africa de Sud 2010 (5) alina dumitru (1) ANAF (1) Anja Andersen (1) antena 3 (1) arbitraj (3) arogantele etapei (11) australian open (1) Auto (3) baschet (5) ben collins (1) bet365 (1) bonetti (1) CFR (1) cfr cluj (1) Champions League (12) chiajna (1) ciclism (1) Cinism (14) concordia chiajna (1) CR9 (1) Cristian Gatu (1) cronica (7) cs otopeni (1) curiozitati (14) curtean (1) de la prieteni (1) digimobil (2) dinamo (5) Distractie (56) Diverse (30) divizia A (63) divizia sport (1) dopaj (2) dunarea giurgiu (1) echipa nationala (1) Eu (21) fc vaslui (1) Federer (2) Fenomen (8) Fotbal (49) fotbalul mic (1) fotbalul romanesc (2) Foto (6) FRF (6) furt (1) Gafa (5) Gheorghe Tadici (1) Handbal (7) huligani (1) ioan igna (1) ioan niculaie (1) ioan ovidiu sabau (1) Ironie (13) JO2010 (2) lance armstrong (1) laurentiu diniță (1) Le Tour (7) Legende (8) liga i (3) maria sharapova (1) messi (1) mitica dragomir (1) mitică dragomir (1) Mizerie (9) Mondiale 2010 (1) murray (1) Muzică (3) nadal (1) nereida gallardo (1) Nervi (19) nesimtire (4) NHL (15) nissan (1) offtopic (11) Olimpiada (8) Oltchim (1) Omagiu (12) Opinie (66) pariuri (26) phishing (1) poli timisoara (9) politia romana (1) politica (1) Preluate (5) Premier League (4) probleme pariuri (1) prosport (1) Prostie (24) Publicate (46) publicitate (3) radio (1) rapid (3) razvan lucescu (1) reclama (1) religie (1) Reprezentativa (17) respect (1) rubio (1) sabau (1) scandal (6) Serbia (1) Serie A (1) Snooker (2) sondaj (6) Speculatie (9) steaua (2) suporteri (2) telefonie (2) Tenis (10) the stig (1) top gear (1) unirea urziceni (2) universitatea craiova (2) victor piturca (1) victoria branesti (1) violenta (2) vodafone (2) ziaristi (25)