Observaţie pentru sistemul cu 12 echipe
De câteva săptămâni, lumea fotbalului se buluceşte şi e gata să îmbrăţişeze sistemul competiţional cu 12 echipe în prima ligă, cu play-off şi play-out.Cu siguranţă că există anumite beneficii, precum numărul mare de meciuri spectaculoase, înmulţirea derbyurilor, probabil un boost pentru marketingul echipelor care rămân în prima ligă.
Pe de altă parte, există un pericol mai mare. O măsură gândită să atenueze efectele crizei financiare ne-ar putea doborî fotbalul pentru o perioadă mult mai lungă de timp de acum înainte. Reducerea Ligii I la 12 echipe ar avea efecte puternic negative.
Mai întâi, ar distruge complet aria de selecţie a echipei naţionale.
Presupunem că în prezent, la fiecare echipă din prima divizie activează în mod constant aproximativ şapte jucători români. La 12 echipe, ar însemna 84 de jucători români, pe care îi rotunjim la 90. În exterior, mai evoluează 10-20 selecţionabili. Asta înseamnă că am avea o arie de selecţie de aproximativ 110 jucători români, adică în medie 10 jucători pe un post, dar în realitate mult mai puţini, având în vedere fel şi fel de criterii, cum ar fi starea medicală, vârsta şi mai ales valoarea.
Pe de altă parte, echipele mici care au o tradiţie în creşterea jucătorilor valoroşi şi-ar pierde locul în prima ligă, ar activa în "B", unde valorile lor nu vor avea aceeaşi atmosferă pentru a se "coace" şi s-ar ajunge la o diminuare a numărului şi calităţii tinerelor talente.
Dacă unele echipe ar putea face faţă în Liga a II-a, mare parte din actualele cluburi din "B" ar urma să dispară sau să fie şi mai oropsite. În Liga a II-a nu sunt bani, nu sunt sponsori, există o atmosferă semi-profesionistă şi, o dată cu schimbarea numărului de echipe din prima ligă, unii sponsori nu se vor complica să cheltuie banii cu echipe din divizia B.
Distrugerea unor cluburi de primă ligă şi de ligă secundă ar duce şi la dispariţia unor şcoli de fotbal, fapt ce va duce la adâncirea problemei selecţiei.
Din aceste motive, regândirea sistemului competiţional nu ar trebui să fie făcută doar pentru că marile cluburi ale campionatului doresc să se împartă banii de TV între mai puţine echipe, doar pentru că unii patroni nu mai au posibilitatea să susţină financiar echipele, salariile supraevaluate şi stilul grandoman.
În schimb, LPF sau FRF ar putea lua alte măsuri şi în primul rând ar trebui să găsească soluţii alternative la pedepsele care scot oamenii de pe stadion. Cu cât vor fi mai depărtaţi, cu atât se va adânci criza în fotbal. Exploatarea resursei umane este soluţia pentru Liga I, trebuie găsită doar modalitatea de exploatare.
2 comentarii:
Din mai multe motive, consider că formula cu 16 echipe este cea mai potrivită, la ora actuală, pentru România. Iar în Cupă să se joace tur-retur, fără cap de serie, din optimile de finală.
1/13/2010 11:57 AMAceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!
1/13/2010 12:14 PMPost a Comment