Sunday, April 12, 2009

Cel mai plăcut articol din acest an

"Un articol de sport trebuie să poată fi citit seara, după cină, la desert sau la cafea, pe terasă", e un citat aproximativ din Frank Bascombe, personajul principal al romanului "Cronicarul sportiv", de Richard Ford. De acord, dar credeam că 2009 va fi un an complet cretin. Am avut însă ocazia să scriu ceva plăcut, într-o tentă optimistă, o poveste pentru un desert. Titlul copertei îi aparţine lui "Jaka".

Doctor în apărare
Pentru a se bate cu cei mai mari fotbalişti din Africa, Nibombe a renunţat la medicină

Să mergi la şcoală într-o ţară africană este un privilegiu, iar o facultate este paşaportul spre stabilitate. Un om care face medicina, dar preferă să joace fotbal este cu certitudine o raritate.

Dar Nibombe a făcut asta şi se bucură de fiecare moment ca fotbalist. Venit la Timişoara ca rezervă, togolezul şi-a câştigat rapid locul de titular. S-a călit în meciuri împotriva Senegalului şi Camerunului, apoi, la Mondialul din 2006, alături de „tunarul” Adebayor sau împotriva lui Eto’o, Macoun, Kanoute, El Hadji Diouf şi alte perle negre oferite de Africa. Încă din primul meci jucat pe Bega a surprins prin siguranţa defensivă, rezolvarea simplă a situaţiilor grele, jocul relaxat şi natural şi calmul său pe teren. Experienţa sa, atât în teren, cât si în afara lui, i-a dat toate aceste calităţi. Viaţa nu l-a ferit de decizii grele, iar într-o ţară săracă, paşii greşiţi
nu pot fi mulţi şi şansa a doua nu prea există. „Am jucat încă de la 17 ani în prima ligă din Togo şi prima convocare la echipa naţională a venit rapid. Apoi am început medicina şi am mers o perioadă în paralel. Trebuia să decid ce voi face, iar părinţii mă presau. Eu eram pe terenul de fotbal, alţii erau la şcoală”, a povestit fundaşul. Până la urmă, după trei ani de medicină, a ales fotbalul. Tatăl său decedase între timp. „Probabil că dacă nu se întâmpla asta, aş fi ales şcoala. Am avut libertatea să aleg atunci şi am ales fotbalul. Dar după ce nu voi mai juca, voi relua medicina”, a menţionat Dare. Consideră că a luat decizia bună, iar cariera lui de până acum tinde să îi dea dreptate.

Apogeul carierei, Germania 2006
La 28 de ani, viaţa sportivă i-a oferit deja momente excepţionale care îl vor însoţi peste tot: „Cea mai frumoasă amintire este participarea la campionatul Modial din 2006. Şi acum vorbesc de câteva ori pe săptămână cu restul colegilor de echipă. Există şi regrete, uneori mă gândesc că am greşit acolo, văd reluări şi mă întreb ce am vrut la o anumită fază, dar apoi mă gândesc că a fost un vis să ajungem în Germania, a fost extraordinar. Sperăm să facem mai multe la Mondialul din Africa de Sud, cine ştie, poate picăm cu România”, afirmă Nibombe, înainte de finalul discuţiei cu ProSport. El încă nu ştie că noi tocmai am descoperit un om care a îndrăznit să viseze, iar încheierea lui politicoasă ne doare atât de mult, când ne gândim că în 2010 numai în Africa de Sud nu va fi România.

Am debutat pentru Otopeni la meciul cu Steaua, a fost 1-1 în Ghencea. Colegii mă întrebau cum de sunt calm când sunt 20.000 de oameni în tribune. Eram obişnuit, în Africa jucăm pe stadioane de 70.000-80.000 de oameni. 20.000 vin la antrenamentele oficiale ale naţionalei
Dare Nibombe
fundaş Poli Timişoara


_________________________________

„România, ca Togo!“

Togolezul vede asemănări între stilul dezordonat de viaţă al românilor şi cel al africanilor

În România, Dare Nibombe este caracterizat drept „fotbalistul care joacă la Timişoara şi e coleg în naţională cu Adebayor de la Arsenal”.
Însă până să ajungă în Banat a jucat în Belgia timp de şase ani, apoi a făcut o staţie la Otopeni şi a venit la Timişoara. Dupa aproximativ jumătate de an petrecută la noi, deja s-a obişnuit cu ţara. „România seamănă cu Togo. Aici, ora 15 poate fi şi ora 17:00, nu e ca în Belgia, unde ora 15:00 nu este ora 15:00 şi un minut”, susţine Dare. Şi, ca un făcut, mai vine o confirmare în timpul interviului, când locuinţa sa rămâne fără curent. „Se mai întâmplă, am înţeles că instalaţiile în bloc sunt vechi şi nu fac faţă”, ne explică jucătorul, deja obişnuit cu problemele noastre.

Şapte fraţi şi surori
Nibombe îşi petrece timpul liber de cele mai multe ori pe internet, unde vorbeşte cu soţia sa stabilită în Belgia, dar şi cu cei şapte fraţi şi surori care au rămas în Togo. La Timişoara locuieşte singur, iar laptopul îi este cel mai apropiat lucru şi are ca wallpaper o poză cu reprezentativa statului Togo, la care ţine enorm.

_________________________________

În Congo l-a copleşit emoţia
În premieră absolută, Togo s-a calificat în 2006 la campionatul mondial de fotbal. Jocul decisiv fusese la Brazzaville, Congo, şi Nibombe îşi aduce aminte că a fost singura dată când şi-a pierdut cumpătul pe teren. „Nu am jucat niciodată cu atâta teamă, inima îmi bubuia în piept, mă uitam de trei-patru ori pe minut la ceasul de pe stadion. Nu ţin minte să fi dat o pasă bună în acel meci, dar la sfârsit plângeam în hohote de bucurie!”, spune el. „S-a încheiat 3-2 pentru noi şi ne-am calificat la Mondiale. Tremuram cu toţii. În ţară era un delir general. Au fost decretate trei zile libere la nivel naţional, autorităţile au spus: «Faceţi ce vreţi!». Pe drumul de 20 de kilometri de la aeroport erau mii de oameni. Am făcut şase ore până la sediul federaţiei”.

La Poli nu mă gândesc că joc împotriva unui adversar foarte tare. Intru pe teren şi vreau să îmi fac treaba. Văd ce joacă adversarii înainte, îi studiez, apoi intru pe teren, ce contează că e Rapid, Steaua sau Mediaş?
Dare Nibombe
fundaş Poli Timişoara

România are un campionat bun, are două echipe în Liga Campionilor. Nu a făcut prea mult acolo, dar trebuie să înveţe să crească
Dare Nibombe
fundas Poli Timişoara

Nibombe este un jucător cu plasament foarte bun, are experienţă şi e într-un moment bun acum. Şi înălţimea e un avantaj vizibil
Gavril Balint
antrenor Poli Timişoara


196 centimetri este înalţimea lui Dare Nibombe, el fiind cel mai înalt jucator de câmp de la Poli

1 comentarii:

neogen said...

sal eu si cu mai inca cativa tipi de pe mysport ne-am deschis un blog de sport......nu am gasit un template pt blog......u ce ne recomanzi

4/17/2009 9:35 AM

Tagguri

adrian mutu (4) Africa de Sud 2010 (5) alina dumitru (1) ANAF (1) Anja Andersen (1) antena 3 (1) arbitraj (3) arogantele etapei (11) australian open (1) Auto (3) baschet (5) ben collins (1) bet365 (1) bonetti (1) CFR (1) cfr cluj (1) Champions League (12) chiajna (1) ciclism (1) Cinism (14) concordia chiajna (1) CR9 (1) Cristian Gatu (1) cronica (7) cs otopeni (1) curiozitati (14) curtean (1) de la prieteni (1) digimobil (2) dinamo (5) Distractie (56) Diverse (30) divizia A (63) divizia sport (1) dopaj (2) dunarea giurgiu (1) echipa nationala (1) Eu (21) fc vaslui (1) Federer (2) Fenomen (8) Fotbal (49) fotbalul mic (1) fotbalul romanesc (2) Foto (6) FRF (6) furt (1) Gafa (5) Gheorghe Tadici (1) Handbal (7) huligani (1) ioan igna (1) ioan niculaie (1) ioan ovidiu sabau (1) Ironie (13) JO2010 (2) lance armstrong (1) laurentiu diniță (1) Le Tour (7) Legende (8) liga i (3) maria sharapova (1) messi (1) mitica dragomir (1) mitică dragomir (1) Mizerie (9) Mondiale 2010 (1) murray (1) Muzică (3) nadal (1) nereida gallardo (1) Nervi (19) nesimtire (4) NHL (15) nissan (1) offtopic (11) Olimpiada (8) Oltchim (1) Omagiu (12) Opinie (66) pariuri (26) phishing (1) poli timisoara (9) politia romana (1) politica (1) Preluate (5) Premier League (4) probleme pariuri (1) prosport (1) Prostie (24) Publicate (46) publicitate (3) radio (1) rapid (3) razvan lucescu (1) reclama (1) religie (1) Reprezentativa (17) respect (1) rubio (1) sabau (1) scandal (6) Serbia (1) Serie A (1) Snooker (2) sondaj (6) Speculatie (9) steaua (2) suporteri (2) telefonie (2) Tenis (10) the stig (1) top gear (1) unirea urziceni (2) universitatea craiova (2) victor piturca (1) victoria branesti (1) violenta (2) vodafone (2) ziaristi (25)