Friday, January 04, 2008

Cheia razboiului de la Poli

Marian Iancu a tinut sa anunte inca din primele clipe ale lui 2008 ca se va retrage de la echipa, nemultumit de relatiile si reticentele Consiliului Judetean si Local din Timis, respectiv Timisoara. El considera ca autoritatile locale nu se implica la echipa, ca i se pun bete in roate si in concluzie nu va mai continua finantarea lui Poli daca nu i se da unda verde penru unul din proiectele imobiliare pe care le doreste structurate pe Bega. Toate ziarele, de profil sau nu, au redat stirea iar editorialistii in mare parte s-au grabit sa infiereze clasa politica timisoreana. Multe idei excelente, dar aici nu este un joc de buni si rai, alb-negru. Adevarul e la mijloc, iar eu propun o alta teorie pentru situatia creata. Mai complexa, mai putin sentimentala, mai legata de marile tunuri financiare, spalare de bani si sange rece. Adica o vedere mai apropiata de lumea lui Iancu decat de golurile din foarfeca ale lui Mansour.

De ce a venit Iancu la Poli in primul rand? Ne spune un articol mai vechi, publicat in Cotidianul:

Poli Timisoara si Solventul
Initial, Iancu dorea sa investeasca la Craiova, in echipa-fanion a orasului.
S-a razgindit insa, dupa ce si-a dat seama ca fostul combinat petrochimic de acolo nu prezinta nici un interes. In schimb, s-a reorientat spre Timisoara, unde combinatul chimic Solventul era scos la vinzare.
Una dintre firmele conduse de Iancu, VGB INVEST, a participat la licitatia pentru Solventul, oferind nu mai putin de 21 de milioane de euro. Desi initial le-a fost acceptata oferta de pret, una dintre firmele care au participat la licitatie a contestat decizia pe motiv ca VGB INVEST nu si-a achitat suma datorata pentru achizitionarea Solventului. Astfel, desi a oferit cea mai mare suma pentru achizitionarea Solventului, firma condusa de Marian Iancu nu a reusit sa puna mina pe combinatul timisorean.
De ce era necesara o investitie in sport? Pentru diversiune. Ce inseamna Poli in acest context pentru Marian Iancu? O masina de spalat bani, un mod de promovare excelent al imaginii. Dar mai ales un mediu de apropiere si contact cu timisorenii, cu cetatenii care acum ii iau partea.
Cum reactionau acestia sa zicem in 2004, daca Iancu venea si lua Solventul, apoi darama tot si dezvolta eventual un plan imobiliar? Nu e greu de inteles ca populatia se simtea jefuita, iar orice sicana din partea puterii locale impotriva lui Iancu era salutata de oameni. Insa, cu o investitie in Poli si cu un joc la deruta, opinia publica este de partea "petrolistului", iar cei care guverneaza acum judetul Timis si municipiul Timisoara sunt intr-o mare incurcatura, avand in vedere ca ostilitatea si umbra in care se afunda in aceste zile i-ar putea costa la alegerile din vara.
E drept ca in articolul de mai sus se mentioneaza ca fratii Iancu au pierdut licitatia, dar ulterior niste contestatii in justitie le-au readus Solventul in portofoliu, iar in urma cu aproximativ doua luni, intr-un articol din Gardianul, Marian Iancu declara ca asteapta sa primeasca sub obladuire combinatul:
Fratii Iancu asteapta sa li se „predea“ Combinatul Solventul Timisoara
Ajunsi la Timisoara pe filiera fostului partid de guvernamânt, fratii Marian si Octavian Iancu si-au pus la punct, inca de la sosirea in zona, a unui plan de preluare, cu orice pret, a Combinatului Petrochimic Solventul. Strategia lor a dat roade si, in prezent, dupa ce Curtea de Apel Suceava le-a dat câstig de cauza in confruntarea cu ceilalti potentiali cumparatori, proprietarii RAFO asteapta sa fie pusi in posesie. „Absolut! Am câstigat la Suceava si asteptam ca lichidatorul judiciar sa ne predea obiectivul. Deocamdata, domnii de la Ferm Consulting refuza sa puna in aplicare o hotarâre judecatoreasca. Se substituie legii. Este o mare escrocherie, intrucât fac jocurile concurentei. Am facut deja o plângere penala pentru nepunerea in aplicare a unei sentinte judecatoresti“, ne-a declarat Marian Iancu. Acesta declara ca inca nu stie ce se va intâmpla cu cele 40 de hectare de sub combinat. „Sa fim pusi in posesie si dupa aceea ne vom gândi ce vom face“.
Coincidenta sau nu, tomai in noiembrie, cand aparea articolul de mai sus si devenea clar numele viitorului proprietar al platformei chimice banatene, atacurile lui Iancu la adresa autoritatilor locale, dar si auto-victimizarea acestuia in "bunul crestin care face multe pentru Timisoara si tot injurat ramane" s-au accentuat, au aparut primele semne ca vrea sa plece de la Poli, primele fortari ale consiliilor si apelurile la sentimentalisme.
Asa ca, in momentul de fata, Iancu este intr-0 pozitie in care nu poate pierde: planul de a lua Solventul fara prea mare tam-tam i-a reusit prin diversiunea cu fotbalul. A ramas cu o echipa si cu niste fani care il simpatizeaza sau, chiar daca nu il plac, il considera un rau indispensabil pentru Poli, cu niste autoritati locale pe care le are la degetul mic, consiliile fiind blocate intr-o masura ferma din cauza anului electoral si a fricii ca vor pierde voturi. De aceea, pe langa Solventul, Iancu cere mai mult. Un alt teren, o noua finantare... Orice.
Apropo, ca sa vedeti ce bani inseamna Solventul:
40 ha (400 mii mp pamant) = 20-25 mil $
fier vechi = 10-15 mil $
Cheltuielile lui Iancu pentru achizitionare:
21 mil $ - licitatia
20 mil $ - investitia in Poli Timisoara
In situatia actuala se poate considera un echilibru intre ce ar castiga Iancu si ce ar investi pentru preluarea Solventul.
Duda e in alta parte. Terenul simplu valoreaza atat, in vreme ce un metru patrat construit in Timisoara (da, imobiliar) este in jur de 1.000 de euro, adica 1.400$!
Deci 1.400$/mp.constr * 400.000 mp (suprafata combinatului) = 560 MILIOANE DOLARI!
Sunt niste bani pentru care sa risti sa iti pui o galerie de fotbal in cap, sa darami cariera unor primari si consilieri locali din Timis? Eu cred ca da.
Pe de alta parte, nu il acuz pe Iancu decat de santajul sentimental la adresa fanilor, de manipularea unui public sportiv satul sa mai fie moneda de schimb in afaceri dubioase.
Altfel, cineva trebuie sa castige niste bani la un moment dat si in imobiliare, si cu Solventul, cineva trebuie sa faca si niste case si cartiere noi daca e criza de locuinte. Cu ce m-ar deranja sa fie Iancu?
PS: Blogul acesta este o vedere personala, nu neaparat adevarul.

0 comentarii:

Tagguri

adrian mutu (4) Africa de Sud 2010 (5) alina dumitru (1) ANAF (1) Anja Andersen (1) antena 3 (1) arbitraj (3) arogantele etapei (11) australian open (1) Auto (3) baschet (5) ben collins (1) bet365 (1) bonetti (1) CFR (1) cfr cluj (1) Champions League (12) chiajna (1) ciclism (1) Cinism (14) concordia chiajna (1) CR9 (1) Cristian Gatu (1) cronica (7) cs otopeni (1) curiozitati (14) curtean (1) de la prieteni (1) digimobil (2) dinamo (5) Distractie (56) Diverse (30) divizia A (63) divizia sport (1) dopaj (2) dunarea giurgiu (1) echipa nationala (1) Eu (21) fc vaslui (1) Federer (2) Fenomen (8) Fotbal (49) fotbalul mic (1) fotbalul romanesc (2) Foto (6) FRF (6) furt (1) Gafa (5) Gheorghe Tadici (1) Handbal (7) huligani (1) ioan igna (1) ioan niculaie (1) ioan ovidiu sabau (1) Ironie (13) JO2010 (2) lance armstrong (1) laurentiu diniță (1) Le Tour (7) Legende (8) liga i (3) maria sharapova (1) messi (1) mitica dragomir (1) mitică dragomir (1) Mizerie (9) Mondiale 2010 (1) murray (1) Muzică (3) nadal (1) nereida gallardo (1) Nervi (19) nesimtire (4) NHL (15) nissan (1) offtopic (11) Olimpiada (8) Oltchim (1) Omagiu (12) Opinie (66) pariuri (26) phishing (1) poli timisoara (9) politia romana (1) politica (1) Preluate (5) Premier League (4) probleme pariuri (1) prosport (1) Prostie (24) Publicate (46) publicitate (3) radio (1) rapid (3) razvan lucescu (1) reclama (1) religie (1) Reprezentativa (17) respect (1) rubio (1) sabau (1) scandal (6) Serbia (1) Serie A (1) Snooker (2) sondaj (6) Speculatie (9) steaua (2) suporteri (2) telefonie (2) Tenis (10) the stig (1) top gear (1) unirea urziceni (2) universitatea craiova (2) victor piturca (1) victoria branesti (1) violenta (2) vodafone (2) ziaristi (25)